3d op pc, wat kan ik hier mee en wat heb ik nodig

Datum10 Maart 2011 om 11:43

Views 15179 views

Tags 3d op pc, 3d pc, anaglyph, shutter, 3d game, 3d gaming

Delicious Delicious

3d op pc, wat kan ik hier mee en wat heb ik nodig

3D biedt al verschillende mogelijkheden voor een computer. Met een 3d pc kan je in 3d gamen, films kijken, surfen en nog veel meer.

Ten eerste heb je de shutter methode. Let op dat hier wel enige hardware vereisten aan verbonden zijn. Voor deze methode heb je een 3d compatibele grafische kaart nodig van nVidia, een 120 Hz monitor en een nVidia shutter bril.

De 3d functie van de grafische kaart zorgt er voor dat het scherm met een refresh rate van 120 Hz 2 beelden afwisselend laat zien. Via een draadloze emitter (meegeleverd bij de nVidia bril) wordt er een signaal naar de 3d shutter bril verstuurd om met precies dezelfde snelheid het linker en het rechterglas van de bril in en uit te schakelen. Op deze manier zal de kijker telkens het juiste beeld door het juiste oog zien en een fantastisch 3d effect ervaren in de film of 3d game. Bekijk volgende video over de nVidia 3d techniek.

Video

Ten tweede is er de Anaglyph methode. Deze methode vereist enkel een monitor en een 3d bril. Het grote verschil met de shutter methode is dat bij deze methode de beelden door elkaar lopen. Daarom maakt het dus ook niet uit welke refresh rate het scherm heeft. In plaats van 2 beelden afwisselend te tonen word er bij deze methode een (meestal) groen en rood beeld vermengd wat het beeld bijna onmogelijk te bekijken maakt zonder 3d bril. Als men nu wel zou kijken naar dit beeld met een 3d bril, meerbepaald een bril met een (meestal) rood en een groen gekleurd glas, zullen deze beelden zich vermengen tot 1 duidelijk beeld met een dieptezicht.

Aangezien de grafische kaart in dit geval dus niet in staat voor de 3d effecten, wil het zeggen dat de game of film zelf over een anaglyph beeld zal moeten beschikken. Tenzij men speciale software gebruikt zoals bijvoorbeeld TriDef player, deze speler zet een normaal 2d beeld om naar een anaglyph 3d beeld. Heb je al een brilletje en wil je het testen op een paar filmpjes, dat kan u in de onderste categorie van onze media sectie doen.

Wat zal ik nu kiezen? Anaglyph of Shutter?
Dit is geen gemakkelijke vraag, aangezien het heel fel afhangkelijk is van de prijsklasse waar men zich naar wil begeven. De shutter methode is veel duurder doordat men een grafische kaart, 120 Hz scherm en een nVidia bril moet kopen, maar de 3d effecten van deze methode zijn wel veel beter. Dus als men bijvoorbeeld beschikt over een 120 Hz monitor en een 3d compatibele grafische kaart, is het zeker aan te raden de nVidia bril te kopen. Anaglyph daarentegen is dus helemaal niet zo duur in aanschaf, een 3d brilletje kan je hier voor al vanaf € 3.90 kopen. Het 3d effect is ook heel fantastisch, maar niet zo fantastisch als de shutter methode. Maar voor deze prijs is het zeker de moeite waard!

ReactiesVorige nieuwsbericht    Volgende nieuwsbericht